Kalifens gave – en mini-bokomtale

Kalifens gave er en bok av Tor Åge Bringsværd, og kom ut i 2015.

9788202501174

Historien handler om Isak, som har fått i oppgave å bringe en hvit elefant til sin keiser, keiser Karl. Elefanten Abul-Abbas er en gave fra kongen av perserne, kalifen, og alle disse elementene i historien er bygget på en sann reise som skjedde på begynnelsen av 800-tallet. Det Bringsværd har bygget videre, er detaljene i den to år lange reisen, samt å ha lagt til at Isak og Abul-Abbas hadde et nært vennskapelig forhold til hverandre.

I boken er de to venner, og leseren får være vitne til flere fine dialoger dem imellom. Ett av temaene som dukker ofte opp, er hvordan mennesker behandler dyr, og at Abul-Abbas ikke kan forstå hva som får mennesker til å gjøre de onde tingene de gjør – noe Isak, en ganske fredelig eldre mann, heller ikke forstår. Disse dialogene er også grobunnen for hva moralen i historien er.

Jeg er jo, som nevnt tidligere, ganske glad i Bringsværd, til tross for at han kanskje lar bøkenes moraler bli litt for tydelige til tider. Vanligvis skriver han sci-fi og barnebøker, og jeg ville nok plassert denne boken som passende for barn – men at de blir lest for av voksne. Det er mange uvante navn, titler, og ord som dukker opp iblant.

Denne boken havner også i leseutfordringen, og selv om jeg valgte denne boken uten å tenke på om den passet inn, passer denne inn på flere punkter. Det ene er at historien er en “road trip”, som det står, for det handler om en reise på over to år. (De som lagde listen mente kanskje en biltur med ungdommer, men jeg overser det i så fall.) Det andre punktet er at historien tar del av en kultur som jeg ikke er så kjent med. I boken er det veldig klart at Isak er en jøde, og jøder på den tiden ble sett kraftig ned på. I tillegg til å lære om hans motstand, får man også lese om litt ulike tradisjonen fra den tiden. Kalifens gave er en bok som absolutt kan anbefales.

Advertisements

Thanks!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.